OM


Bag malerier


Mit navn er Katja Alieva.


Jeg er revisoruddannet og har HD i Regnskab, driver et software firma, hvor vi udvikler anti-hvidvask KYC værktøj til regnskabsbranchen https://fflow.dk.


Jeg har gennem årene haft mange interesser, som jeg har forsøgt at mestre efter bedste evne ved at bruge rigtig meget tid på dem. Driftkraften har altid været glæden ved at gøre disse ting og det faktum at jeg kunne blive bedre til den ene ting, som er meget vigtigt for ens motivation til at fortsætte.


Som 4 årig blev jeg af min mor sendt på en musikskole, hvor jeg blev anvist at spille på violin. Jeg var dog ikke vild med instrumentet og efter meget diskussion med min mor skiftede jeg til klaver. Det har resulteret i flere koncertoptrædener og konkurrencer. Som højdepunkt vandt jeg en delt 1. plads til Berlingske Tidernes Musikkonkurrence, da jeg var 16 år.


Jeg har i en årrække dyrket stor interesse inden for fotografering, hvor jeg har lavet iscenesætte billeder. Billederne indeholdt ofte et tvist og masser af humor. Det tog typisk 1 måneds tid at udvikle ideen til billedet, finde modeller, location og evt. lave rekvisitter. Jeg har engang lavet en hel dame-kostume i Steampunk stil - det tog mange uger og mange tusinde kroner.


Jeg har aldrig været fan af sport og har altid forsøgt at pjække fra idræt i skolen, hvis der var mulighed for det. Da jeg var sidst i 20'erne fik jeg dog et ønske om at komme i bedre form og opdager ved et tilfælde fægtning (jeg tror de viste VM i fægtning i TV). Allerede fra 1. prøvetræning vidste jeg, at det var noget for mig. Jeg blev simpelthen bidt at det. Jeg skiftede til den bedste klub i Danmark og brugte al min stædighed og fritid på at blive god. Jeg blev Danmarksmester i 2019 efter 6 års træning både individuelt og på hold (damekårde, senior), hvilket jeg er meget stolt over. Sporten og konkurrencemomentet i den har givet mig meget rent mentalt.Starten på maleriet


Da Corona pandemien skyllede over landet og alt blev lukket ned i marts 2020, oplevede jeg nedgang i mit arbejde samtidig med at fægteklubben aflyste al træning. Jeg havde derfor en del fritid på hånden og vidste ikke rigtig, hvad jeg skulle tage mig til. Som en pudsig indskydelse besluttede jeg mig for at male et billede af en nonne i gasmaske, inspireret i pandemien, som jeg fandt på nettet.

Jeg blev så glad over resultatet, at inden jeg så mig om, fik jeg lavet mange flere billeder.


Her er billede nr. 2,  som viser mig selv i fægteudstyr grille en pølse i en brændeovn.

Derefter tog det fart. Jeg begyndte at male portrætter. Der blev eksperimenteret med større lærreder, forskellige motiver, farver og teknikker. Efter at have malet i 9 måneder, får jeg kreeret et satirisk billede af Mette Frederiksen, hvor jeg laver en parafrase af Da Vinci's "Damen med Hermelinen" og denne går viralt på sociale medier.

En måned efter laver jeg et selvportræt ud fra et selfie jeg tog, hvor jeg holder en banan i hånden. Meningen var at lave det fint og flot, men jeg stopper halvvejs, hvor der kun er påført få penselstrøj. Det ser bare så godt ud, ekspressionistisk.. nyt og vildt.

Kort tid efter får jeg besked fra Mastiff/Dr1, som vil høre om jeg vil deltage i næste sæson af Danmarks Bedste Portrætmaler, fordi de har set mit selvportræt. Efter lidt tænkepause siger jeg ja, og sender portrættet ind og bliver også endeligt udvalgt af programmets dommere til at være en af de 8 deltagere i 2021 sæson. 
Danmarks bedste portrætmaler 2021 (sæson 4)


Konceptet er lidt anderledes i år. Deltagere er skåret ned fra 24 til i alt 8, som skal dyste i 6 forskellige temaer i løbet af 6 programmer. 1 kunstner ville ryge ud i hvert program, så der til sidst var 3 stykker tilbage i finalen. Der er dermed mere fokus på den enkelte deltager og seeren får mere indblik i deres person og deres kunst.


Jeg gik i gang med at øve mig. Jeg vidste på forhånd, at jeg var den deltager med mindst erfaring og skulle derfor give den ekstra skalle. Jeg har derfor fået malet hulens masse portrætter i måneden op til 1. konkurrence. Udfordringen var jo også, at portrættet skulle være færdigt indenfor 4 timer, hvilket gjorde det umådeligt svært.


Jeg besluttede mig at øve på samme stil, som jeg malede mit selvportræt i, da det var mest tidsøkonomiske. Stilen er dog lidt svær i forhold til at male realistisk, idet du skal lave meget få penselstrøj og alligevel få et ansigt ud af det. Dvs. du skal vide, hvor du skal sætte penselstrøj uden at det kommer til at virke overmalet.


Træning


Hermed udvalg af træningsbilleder op til deltagelsen i Danmarks Bedste Portrætmaler. Alle malerier er lavet på under 4 timer.


Klik på billedet for at se det i stort format.

Min version af James Price, som også blev valgt af ham i 1. program.