ABOUT


Bag malerier


Mit navn er Katja Alieva.


Jeg er født og opvokset i Sankt-Petersborg, Rusland og flyttede til Danmark tilbage i 1996 som 12-årig.


Jeg er revisoruddannet og har HD i Regnskab, driver mit eget bogføringsfirma samt software firma, hvor vi udvikler bl.a. anti-hvidvask programmer til regnskabsbranchen https://fflow.dk.


Jeg har gennem årene haft mange interesser, som jeg har forsøgt at mestre efter bedste evne ved at bruge rigtig meget tid på dem. Driftkraften har altid været glæden ved at gøre disse ting og det faktum at jeg kunne blive bedre til den ene ting, som er meget vigtigt for ens motivation til at fortsætte.


Som 4 årig blev jeg af min mor sendt på en musikskole, hvor jeg blev anvist at spille på violin, idet det viste sig, at jeg havde absolut gehør. Jeg var dog ikke vild med instrumentet og efter meget diskussion med min mor skiftede jeg til klaver. Efter vi flyttede til Danmark var jeg heldig med at få en fantastisk klaverlærer herhjemme og jeg fortsætte derfor mit spil  - det har resulteret i flere koncertoptrædener og konkurrencer. Som højdepunkt vandt jeg en delt 1. plads til Berlingske Tidernes Musikkonkurrence, da jeg var 16 år.


Jeg har i en årrække dyrket stor interesse inden for fotografering, hvor jeg har lavet iscenesætte billeder. Billederne indeholdt ofte et tvist og masser af humor. Det tog typisk 1 måneds tid at udvikle ideen til billedet, finde modeller, location og evt. lave rekvisitter. Jeg har engang lavet en hel dame-kostume i Steampunk stil - det tog mange uger og mange tusinde kroner.


Jeg har aldrig været fan af sport og har altid forsøgt at pjække fra idræt i skolen, hvis der var mulighed for det. Da jeg var sidst i 20'erne fik jeg dog et ønske om at komme i bedre form og opdager ved et tilfælde fægtning (jeg tror de viste VM i fægtning på Eurosport). Allerede fra 1. prøvetræning vidste jeg, at det var noget for mig. Jeg blev simpelthen bidt at det. Jeg skiftede til den bedste klub i Danmark og brugte al min stædighed og fritid på at blive god. Jeg blev Danmarksmester i 2019 efter 6 års træning både individuelt og på hold (damekårde, senior), hvilket jeg er meget stolt over. Sporten og konkurrencemomentet i den har givet mig meget rent mentalt..(for ikke at nævne de muskuløse ben 😂).So it begins


Da Corona pandemien skyllede over landet og Mette Frederiksen lukkede landet ned i marts 2020, oplevede jeg nedgang i mit arbejde samtidig med at fægteklubben lukkede ned. Jeg havde derfor en del fritid på hånden og vidste ikke rigtig, hvad jeg skulle tage mig til. Som en pudsig indskydelse besluttede jeg mig at male et billede af en nonne i gasmaske (inspireret i pandemien :-) ), som jeg fandt på nettet.

Jeg havde gamle pensler og akrylmaling liggende fra Søstrene Grene. Jeg gik i gang og det blev overraskende godt. Jeg var helt paf over resultatet, da jeg aldrig har prøvet at male før i mit liv. Jeg postede billede på Facebook og det affødte en del kommentarer og min veninde og jeg besluttede at stable en challenge op på benene, hvor vi skulle male noget fægterelateret og det skulle være færdigt om en uge.


Som sagt, som gjort :) Jeg tog i Bilka, købte det største lærred de havde (nu ser det småt ud - er kun 60X80), ny akrylmaling og ellers gik i gang. Jeg malede efter mit eget billede, som jeg tog, da jeg dyrkede fotografering, som viser mig selv i fægteudstyr grille en pølse i en brændeovn :).

Det var en vild oplevelse at male det. Alt gik glat, ligheden var slående og alt var levende. Både ilden i brændeovnen og fægtemasken føltes så ægte, at man kunne røre den. Jeg forstår det stadigvæk ikke den dag i dag, at det kunne lykkes så godt 1. gang, uden nogen form for erfaring. 


Efter lidt tøven besluttede jeg mig at kaste mig ud i at male portræt. Det startede med at kæresten fik en sjov idé til en video først. Det gik ud på, at jeg tog en morfar på sofaen med telefonen liggende ved siden af. Først får jeg opkald fra Kansler Merkel (lægger på og fortsætter med at sove), derefter opkald fra Donald Trump (lægger på) og til sidst opkald fra Putin. Jeg farer straks op og begynder at tale med ham, hvor jeg siger "Ja, Vladimir Vladimirovich, selvfølgeligt, jeg går straks igang" og derefter begynder at male ham, akkompagneret af russisk nationalsang. Jeg tror, at det tog omkring 30 timer at få malet ham, men det blev supergodt.

Jeg har stadig portrættet af ham, da jeg ikke nænner at sælge det :) En slags klenodie fra da det hele begyndte.. Jeg bruger maleriet også til at kigge på, hvor meget jeg har rykket mig rent teknisk siden jeg malede ham. (Hvilket er en del!).

Og så tog det fart.. Jeg begyndte at male portrætter. Der blev eksperimenteret med større lærreder, forskellige motiver, farver og teknikker. Efter at have malet i 9 måneder, får jeg kreeret et satirisk billede af Mette Frederiksen, hvor jeg laver en parafrase af Da Vinci's "Damen med Hermelinen" og denne går viralt på sociale medier og jeg bliver bombaderet med beskeder og henvendelser i flere uger.

En måned efter laver jeg et selvportræt ud fra et selfie jeg tog, hvor jeg holder en banan i hånden.. Meningen var at lave det fint og flot, men jeg stopper halvvejs, hvor der kun er påført få penselstrøj. Det ser bare så godt ud, ekspressionistisk.. nyt og vildt.

Kort tid efter får jeg besked fra Mastiff/Dr1, som vil høre om jeg vil deltage i næste sæson af Danmarks Bedste Portrætmaler, fordi de har set mit selvportræt. Efter lidt tænkepause siger jeg ja, og sender portrættet ind og bliver også endeligt udvalgt af programmets dommere til at være en af de 8 deltagere i 2021 sæson. Det er som at komme igennem nåleøjet.
Danmarks bedste portrætmaler 2021 (sæson 4)


Efter at det havde synket ind, at jeg skal deltage i programmet, gik jeg i gang med træning. Jeg havde før set en tidligere sæson og vidste nogenlunde hvad jeg gik ind til.

Det viste sig dog, at det ikke er helt nemt at lave tv!


Konceptet er lidt anderledes i år. Deltagere er skåret ned fra 24 til i alt 8, som skal dyste i 6 forskellige temaer i løbet af 6 programmer. 1 kunstner ville ryge ud i hvert program, så der til sidst var 3 stykker tilbage i finalen. Der er dermed mere fokus på den enkelte deltager og seeren får mere indblik i deres person og deres kunst.


Jeg gik i gang med at øve mig. Jeg vidste på forhånd, at jeg var den deltager med mindst erfaring og skulle derfor give den ekstra skalle. Jeg har derfor fået malet hulens masse portrætter i måneden op til 1. konkurrence. Udfordringen var jo også, at portrættet skulle være færdigt indenfor 4 timer, hvilket gjorde det umådeligt svært.


Jeg besluttede mig at øve på samme stil, som jeg malede mit selvportræt i, da det var mest tidsøkonomiske og det så i øvrigt pissegodt ud 😛. Stilen er dog lidt svær i forhold til at male realistisk, idet du skal lave meget få penselstrøj og alligevel få et ansigt ud af det. Dvs. du skal vide, hvor du skal sætte de dersens penselstrøj uden at det kommer til at virke overmalet.


-- fortsættelsen følger ---
Stil


Jeg er ikke fastlåst på en bestemt stil i mine malerier. Jeg leger, når jeg maler og hver gang forsøger jeg så vidt som muligt at forbedre udtrykket og teknikken i billedet. Mine malerier er derfor under konstant udvikling. En rød linje i mine malerier er dog, at de gerne må være farverige, klare i farverne samt stærke i udtrykket og have snert af komik. Malerier, som har en lille handling i sig, står også øverst på min favoritliste.


Om der er dybere mening med mine malerier? Egentlig ikke. Jeg ønsker blot at skabe noget, som er interessant, æstetisk flot og noget som kan få tilskueren til at vende tilbage og kigge på det igen og igen :-)So-me


Hvis du gerne vil se, hvordan malerierne bliver til, er du velkommen til at kigge forbi min Facebook, Instragram eller Youtube kanal.
Interesseret?


Jeg maler som udgangspunkt efter egne motiver. Har du dog forslag til et interessant motiv, tager jeg gerne mod bestilling.


Hvis du vil købe et billede, er du velkommen til at skrive til mig på katja @ alieva.dk

 


Med venlig hilsen

Katja Alieva